Gezondheidsraad adviseert positief over HPV-vaccinatie voor jongens.

HPV Vaccinatie Hiv

Ook jongens moeten via het Rijksvaccinatieprogramma worden gevaccineerd tegen HPV, een seksueel overdraagbaar virus. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Het virus kan bij meisjes vooral baarmoederhalskanker veroorzaken en speelt bij jongens en meisjes een rol bij het ontstaan van anus-, mond- en keelkanker. Dit schrijft de Volkskrant in een artikel over het virus.

Mannen kunnen behalve peniskanker, ook anale kanker krijgen door HPV. Dit geldt in het bijzonder voor mannen met hiv omdat hiv het lichaam gevoeliger maakt voor het virus. Tot nu toe geldt het Rijksvaccinatieprogramma, dat in de betaling en de organisatie van dergelijke prikken voorziet, alleen voor meisjes waar het HPV betreft.

Vaccinatie van jongens leidt ook tot groepsbescherming: ook voor niet-gevaccineerden daalt het risico op HPV-infectie. Op deze manier leidt vaccinatie van jongens indirect eveneens tot vermindering van het risico op baarmoederhalskanker bij meisjes’, aldus de Gezondheidsraad. En op penis- en anale kanker bij jongens, zou ik er aan toe willen voegen.

Jaarlijks krijgen in ons land meer dan 480 jongens kanker als gevolg van het virus, aldus KWF Kankerbestrijding.

HPV en anale kanker

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat jongens voordeel kunnen hebben bij het vaccin. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit klopt. Doordat ik zowel hiv heb als HPV, zit ik alweer een jaartje of twee opgescheept met AIN. Dit is een voorstadium van anale kanker en is – hoewel behandelbaar – knap vervelend om te hebben.

AIN wordt veroorzaakt door het HPV-virus en steekt met name de kop op bij mannen die seks hebben met mannen en hiv hebben. Vaccinatie is dus specifiek van belang voor jongens die in de toekomst mogelijk homoseksuele contacten aangaan.

Een bekend mannelijk heteroseksueel slachtoffer van HPV is de Amerikaanse acteur Michael Douglas. Hij kreeg keelkanker als gevolg van veelvuldig beffen, zo heeft hij aangegeven in een interview.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *