Alternatieve behandelingen kanker verkorten levensduur

Alternatieve behandelingen kankerAlternatieve behandelingen: niet aan beginnen als je kanker hebt. De kans op overlijden wordt twee keer zo groot bij kankerpatiënten die alternatieve ‘medicijnen’ gebruiken. Dit is gebleken uit onderzoek waarover de Vereniging tegen Kwakzalverij een artikel publiceerde.

Minder gebruik van reguliere behandelingen

Kankerpatiënten die zich ook alternatief laten behandelen, laten reguliere behandelingen waaronder chemokuren vaker achterwege. Daardoor lopen ze twee keer zoveel kans eerder te overlijden dan patiënten die het houden bij de reguliere geneeskunst. Dit ligt niet aan het gebruik van de alternatieve middelen, maar aan de vermindering aan chemokuren en bestralingen. Het is de vermindering aan chemokuren en bestraling die de overlevingskans verkleint. Met andere woorden: patiënten die zich (tevens) alternatief lieten behandelen, vertoonden een lagere therapietrouw dan de patiëntengroep die zich uitsluitend regulier liet behandelen.

Een kleine twee miljoen patiënten

De onderzoekers analyseerden de patiëntgegevens van een kleine twee miljoen personen met veel voorkomende vormen van kanker. Als definitie van alternatief hanteerden de onderzoekers de volgende definitie: niet bewezen behandeling zoals kruidentherapie, acupunctuur, vitaminekuren, homeopathie, yoga, speciale diëten enzovoort.

Kanker alternatieve behandelingDe analyse

Uit hun statistische analyse blijkt dat gebruikers van alternatieve behandelingen zich minder lieten opereren, niet alle voorgeschreven chemokuren volgden en zich minder lieten bestralen dan kankerpatiënten in een vergelijkbare controlegroep die zich niet alternatief liet behandelen. Deze (gedeeltelijke) weigering van de reguliere behandeling verlaagt de overlevingskans aanzienlijk. Van de “alternatieve” groep was na vijf jaar 82,2 procent in leven, in de controlegroep was dit nog 86,6 procent. Een hard gelag, constateren de onderzoekers: kankerpatiënten geloven namelijk dat een alternatieve behandelaar hun overlevingskans juist zal verhogen (Bron: Vereniging tegen kwakzalverij).

Kortom

Er is geen enkele medische reden voor kankerpatiënten om zich tot alternatieve behandelaren te wenden. Het nut daarvan is namelijk nimmer aangetoond. Maar áls je je al inlaat met de alternatieve geneeskunst, is het verstandig deze echt als aanvullend te zien. Alternatieve behandelingen zouden nooit een excuus mogen zijn om (gedeeltelijk) te stoppen met een reguliere behandeling tegen kanker. Dat wil zeggen: als je je kans om voortijdig te overlijden zo laag mogelijk wilt houden.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Alternatieve behandelingen kanker verkorten levensduur

  1. Pingback:Zorgblogger

  2. Pingback:Nedelandse Vereniging Kritisch Prikken leunt op homeopathie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *