Artsen vaak doelwit intimidatie

Maar liefst 60 procent van de artsen in loondienst is minstens één keer of vaker blootgesteld aan zogenoemd ‘extern ongewenst gedrag’; dat is een stijging ten opzichte van het jaar ervoor toen 48 procent daarvan last had.

Zelf zou ik het niet in mijn hoofd halen om mijn artsen te intimideren, maar een hoop mensen denken daar anders over. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die jaarlijks wordt uitgevoerd door TNO en CBS onder ruim 41 duizend werknemers. Op verzoek van Medisch Contact heeft TNO speciaal de artsen onder geënquêteerden eruit gelicht. Omdat de NEA over werknemers gaat, betreft het louter artsen in dienstverband.

Met name vrouwelijke artsen slachtoffer intimidatie

Patiënten en andere betrokkenen blijken artsen op grote schaal uit te schelden. Ook intimidatie; pesten en treiteren komt veel voor. Met name vrouwelijke artsen (65,5%) hebben last van intimidatie en andere agressie door patiënten, familie van patiënten of andere mensen van ‘buiten’ de instelling. Maar ook de helft van de mannelijke artsen heeft hier voorgaand jaar mee te maken gehad.

Onder verpleegkundigen zijn het juist de mannen (66%) die vaker met intimidatie en ander ongewenst gedrag te maken hebben. Maar ook vrouwen scoren met 61% nog steeds erg hoog. Binnen de andere zorgberoepen valt op dat fysiotherapeuten meer ongewenst gedrag hebben gemeld dan vorig jaar.

Schrikbarend hoge percentages, zeker gezien het aantal mensen met andere beroepen, dat te maken krijgt met intimidatie en treiterij. In die groep heeft ‘slechts’ 20% te maken gehad met ongewenst gedrag van buiten.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *