Behandel sekswerkers als vakmensen

sekswerkers amsterdam

Zelfs de jongerenpartijen CDJA; JOVD en Jonge Democraten Amsterdam weten het zeker: de ramen op de wallen moeten sluiten. De vraag blijft vooralsnog hoe sekswerkers daarover denken.

Afgelopen zaterdag (9 februari 2019) verscheen een open brief van de drie jongerenpartijen in het Parool. Zij schrijven daarin dat de ramen op de Amsterdamse wallen moeten worden gesloten. ‘Verantwoordelijkheid nemen’ noemen de voorzitters dat in hun brief. De schrijvers ‘roepen burgemeester en de gemeenteraad op om de ramen te sluiten, en te vervangen door besloten locaties, weg van de toeristen – het liefst op verschillende locaties in de stad’.

Vrije keuze

Kun je echt spreken van een vrije keuze voor sekswerk als het alternatief is dat je terug moet naar het straatarme platteland van Bulgarije of Roemenië, zo vragen de drie jongerenpartijen zich af. Het antwoord is simpel: waarom niet? Arbeidsmigratie is iets van alle tijden, maar nu het niet om productiewerk, maar om sekswerk gaat, kan van een vrije keuze kennelijk geen sprake zijn.

Praten met sekswerkers

Voor de zoveelste keer denken politici na over sekswerkers, zonder degenen waarover het gaat te raadplegen. En dat is een gemiste kans, want er zijn wel degelijk oplossingen nodig. Zowel de burgemeester als de jongerenpartijen hebben namelijk een punt. De sekswerkers worden op dit moment belaagd door hordes toeristen die wel willen kijken maar niet willen kopen – overigens deels het gevolg van vele jaren beleid om de Wallen ‘op te schonen’ en ruim baan te geven aan toerisme. Beste burgemeester, voorzitters en andere beleidsmakers, sekswerkers zijn mensen die zelf heel goed aan kunnen geven welke problemen zij ondervinden bij het uitoefenen van hun vak. En welke oplossingen daarvoor mogelijk zijn. Je hoeft er alleen maar naar te vragen.

Wild vlees

Het tweede probleem is dat een deel van het bestuur van Amsterdam en de jongerenafdelingen van VVD; CDA en D66 sekswerkers afschilderen als kwetsbaar; en als ‘wild vlees’. Sekswerk wordt door veel politici niet gezien als een volwaardige baan. En dat terwijl sekswerk een vak is. Benader de vrouwen die hun nering hebben op de Wallen dan ook als vakmensen en niet als kwetsbare wezens.

Wie zegt dat de sekswerkers die achter het raam werken daar weg willen? Ze zitten er en voor zover mij bekend in het overgrote deel van de gevallen volledig met eigen instemming. Wat sekswerkers willen zijn goede arbeidsomstandigheden. En die zou de Gemeente Amsterdam kunnen faciliteren door samen met sekswerkers beleid uit te stippelen waar sekswerkers wél op zitten te wachten. Tegen politici zou ik willen zeggen: zet de seksuele gezondheid en werkomstandigheden van sekswerkers hoog op de politieke agenda. Maar ontneem sekswerkers niet zonder goede onderbouwing hun werkplek.


Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *