Belangrijke overeenkomst over medicinale cannabis

medicinale cannabis wietEen gebruikster van medicinale cannabis heeft toestemming gekregen om vijf hennepplanten te kweken. De vrouw in kwestie lijdt aan ernstige chronische pijn door een verkeersongeval. Dankzij bemiddeling van haar advocaat, kreeg ze toestemming van de burgemeester en het Openbaar Ministerie (OM) om een kweekkast te gebruiken (Bron).

In dit geval krijgt een thuisteler  toestemming van zowel de top van justitie als van een burgemeester om haar eigen medicinale cannabis te telen – met gebruik van een kweekkast en andere hulpmiddelen. Het ging hier overigens wel om een bijzonder schrijnend geval. De vrouw mist een been en lijdt aan ernstige chronische pijn. Zij reageert goed op medicinale cannabis, zo werd door de pijnpoli van het VU Medisch Centrum bevestigd. Zonder cannabis zou ze geheel van morfine afhankelijk zijn.

Medicinale cannabis: toestemming onder voorwaarden

Toen de dame vijf wietplanten in haar tuin zette, kreeg ze problemen met de politie die haar planten vernietigde. Haar advocaat heeft uiteindelijk zowel de hoofdofficier van justitie als de burgemeester van de woonplaats van de vrouw, zo ver gekregen om toestemming te geven tot het kweken van medicinale cannabis. Dit alles wel onder strikte voorwaarden die beschreven staan in de overeenkomst met de hoofdofficier:

  • Cliënte moet gebruik maken van een brandveilige NEN gekeurde kweekkast die door een erkende elektricien is geïnstalleerd;
  • Deze zal ze betrekken bij G-Tools omdat dit bedrijf NEN gekeurde kasten levert;
  • De teelt van maximaal vijf planten is uitsluitend voor eigen gebruik zonder commercieel gewin;
  • Cliënte moet een medische verklaring hebben van een BIG geregistreerde arts van niet ouder dan vijf jaar die de noodzaak van cannabisgebruik onderschrijft;
  • Politie in burger moet toegang krijgen nadat ze telefonisch contact hebben opgenomen om te controleren of cliënte zich aan de voorwaarden houdt. De kweeklocatie mag niet bekend worden.

Gevolgen van de overeenkomst over medicinale cannabis

Mij lijkt deze overeenkomst een joekel van een precedent te scheppen. Want waarom zouden andere patiënten met ernstige chronische pijn géén toestemming kunnen krijgen voor het telen van medicinale wiet? Uiteraard onder bovenstaande voorwaarden. Juridisch zullen er best een hoop haken en ogen aan zitten, maar die hobbels moeten te nemen zijn, nu bekend is geworden dat een en ander alles te maken heeft met goede wil van de overheid.

Wel gaat het hier om lokaal beleid. Met andere woorden: burgemeesters zijn niet verplicht om toestemming te verlenen. Iets dat wellicht ook geldt voor hoofdofficieren van justitie en andere bobo’s bij het OM.

 

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Belangrijke overeenkomst over medicinale cannabis

  1. Pingback:Mediwiet: overheid laat pijnpatiënten in de kou staan - Joep Heldoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *