Biseksuelen hebben geen behoefte aan etiket

BiseksuelenDe meeste biseksuelen in Nederland hebben er geen behoefte aan om uit de kast te komen. Ze vinden dat kunstmatig, gedwongen en niet relevant. Biseksualiteit is een belangrijk, maar niet alomvattend onderdeel van hun leven en daar hoeft niet de nadruk op te worden gelegd. Zo viel enige dagen geleden te lezen in het Parool.

Promotieonderzoek

Dat blijkt uit een onderzoek waarop sociaal geograaf Emiel Maliepaard (29) volgende week promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vier procent van de Nederlanders leidt een ‘biseksueel leven’ en 15 procent heeft gevoelens voor zowel mannen als vrouwen.

”De nadruk op een coming-out, ook in tv-programma’s, strookt niet met de alledaagse werkelijkheid”, zegt Maliepaard. ”Zelfs wetenschappers stellen dat je dan pas je seksuele ontwikkeling afsluit en ten volle van vrijheid kan genieten. De meeste biseksuelen zijn het daar helemaal niet mee eens. Ze maken geen geheim van hun gevoelens, maar praten er alleen over met door henzelf gekozen anderen als dat relevant is.”

Het punt is dat biseksuelen kunnen kiezen voor een coming out. Homoseksuelen hebben die keuze niet. Zij vallen hoe dan ook op hetzelfde geslacht en kunnen eigenlijk niet anders dan een coming out doormaken. Aan dit punt gaat Maliepaard, in ieder geval in dit artikel, iets te makkelijk voorbij.

Geen etiket

Maliepaard stelt verder dat biseksuelen geen etiket opgeplakt willen krijgen en geen behoefte hebben zichzelf te organiseren. Nogal wiedes dat biseksuelen geen etiket opgeplakt willen krijgen. Alsof homo’s daar wél op zitten te wachten. Het grote verschil is natuurlijk dat homo’s geen enkele keuzevrijheid hebben. Als ze niet uit de kast komen, is het nauwelijks mogelijk een homoseksueel bestaan te hebben. En komen ze uit de kast, dan volgt het etiket vanzelf. Maliepaard doet het voorkomen alsof etikettering een keuze is. En dat is het voor homo’s niet.

 

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *