Bloeddonatie: ook voor homomannen?

Bloeddonatie homoEindelijk wordt rondom het onderwerp bloeddonatie een stap in de goede richting gezet. De minister wil bekijken of het makkelijker moet worden voor mannen die seks hebben met mannen (MSM) om bloed te doneren. Dat antwoordde Bruins op een vraag van D66-Kamerlid Dijkstra in een overleg met de Tweede Kamer in najaar 2018.

Eerst wil hij de resultaten afwachten van de Deense werkwijze. Daar wordt in 2019 gestart met een andere manier van werken waardoor het voor MSM ook makkelijker wordt om bloed te doneren (Bron: NOS).

Bloeddonatie in Nederland

In ons land kunnen anno 2018 alleen MSM bloed doneren als ze tenminste een jaar geen seks hebben gehad. Dit in verband met de kans op infectieziekten zoals hiv en hepatitis-C. In de praktijk komt dat dus gewoon neer op een homoverbod.

Homo-organisaties pleiten er al veel langer voor om te kijken naar iemands gedrag en niet naar geaardheid. Tot vandaag zonder resultaat want Sanquin, de organisatie die bloeddonatie in ons land regelt, wist van geen wijken. Kort door de bocht stelt Sanquin dat hiv met name voorkomt onder MSM (dit klopt) en dat het daarom veiliger is om MSM die seks hebben gehad in de laatste twaalf maanden, per definitie uit te sluiten van bloeddonatie. Heel gek natuurlijk, want waarom zou een monogame homoseksueel meer risico lopen op hiv dan een heteroseksueel met wisselende contacten?

Als het nieuwe systeem in Denemarken goed uitpakt, wil Bruins de regels misschien ook hier versoepelen, zo schrijft de NOS. Wel moet dan ook de Raad van Europa een positief rapport uitbrengen.

Wel in Malta

Overigens mogen MSM (mannen die seks hebben met mannen) in Malta vanaf februari 2019 al wél bloed geven. Kwestie van een nieuwe machine kopen waardoor het testen van bloed beter gebeurt. Dat heeft als gevolg dat sommige categorieën, zoals MSM, niet meer uitgesloten hoeven te worden van bloeddonatie.

De vraag is dan ook waarom de minister zich richt op Denemarken en niet op Malta. Wellicht kan Kamerlid Dijkstra die vraag ook nog stellen aan de minister?

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *