Denktank buigt zich over legalisering van xtc

legalisering van xtc

Legalisering van xtc is al jarenlang onderwerp van discussie. Liggen de xtc-pillen binnenkort bij Albert Heijn in de schappen? Die kans is volgen criminoloog Ton Nabben niet groot. Hij heeft nu een denktank opgericht om alle voor- en nadelen van legalisering in beeld te brengen.

Nabben legt uit dat verschillende partijen binnenkort aan de denktank zullen deelnemen (Bron: NOS). “Dan kijken we naar het juridische aspect, naar de bestrijding van drugscriminaliteit en het drugsafval en naar de gebruikers. Het eindoordeel leggen we voor aan de Tweede Kamer”, vertelt de criminoloog.

Legalisering van xtc beperkt gezondheidsschade

De vraag is of legalisering van xtc een oplossing is voor de drugscriminaliteit. Vermoedelijk niet, aangezien slechts één procent van de xtc die in ons land wordt geproduceerd, voor de Nederlandse markt is bestemd. Het exporteren van xtc zal dus hoe dan ook een lucratieve business blijven.

De winst van legalisering zit hem dan ook met name in het beperken van de gezondheidsschade van XTC. Op dit moment komen er regelmatig vervuilde of idioot hoog gedoseerde (>200 mg) pillen op de markt. Legalisering zou hieraan een einde maken. Zoals ik in een eerder artikel over xtc al schreef is Professor Kees Kramers (hoogleraar medicatieveiligheid) dezelfde mening toegedaan.

Legalisering van xtc zou tevens betekenen dat het gebruik uit de criminele sfeer wordt getrokken. Op dit moment is het in bezit hebben van xtc verboden. Ook als het slechts om een paar pillen gaat.

Negatieve invloed op de hersenen

Xtc-gebruik brengt hoe dan ook gezondheidsrisico’s met zich mee, met name in combinatie met speed. Hersenschade kan niet worden uitgesloten. Daarbij moet je met name denken aan de invloed van xtc op je geheugen, je concentratievermogen en je stemming.

Op dit moment is een Kamermeerderheid tegen legalisering van xtc. Kamerlid Buitenweg van Groen Links is vóór legalisering van het middel. Zij pleit voor een vergunningensysteem waarbij de productie wordt gecontroleerd, zodat er alleen pillen beschikbaar zijn die voldoen aan kwaliteitseisen. Daarnaast pleit zij voor meer voorlichting over de risico’s van het gebruik van xtc. Buitenweg wil zo een ontmoedigingsbeleid voeren én de gezondheid van de gebruiker beschermen.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *