De spijker op de kop

patiënt hiv stigma hiv-patiënt

Het woord hiv-patiënt kan tegenwoordig echt niet meer. Volgens de (verder prima) taalwijzer van de Hiv Vereniging werkt het woord zelfs ‘stigmatiserend‘ en impliceert het dat ‘de persoon niet in staat is voor zichzelf te zorgen’. Daarnaast wordt gesteld dat het kan zijn dat ‘iemand zich niet ziet als patiënt en zo ook niet benaderd wil worden’. De Hiv Vereniging staat in deze opvatting zeker niet alleen, maar als patiënt begrijp ik hier niets van.

Zeker is het zo dat veel mensen met hiv zich geen patiënt zeggen te voelen. Maar hoezo, denk ik dan, je ontvangt toch medische zorg? Je bezoekt een internist; bent afhankelijk van dagelijkse medicatie; hebt een chronisch geactiveerd afweersysteem en loopt verhoogd risico op andere aandoeningen. Daarnaast is comorbiditeit schering en inslag waardoor geïntegreerde zorg noodzakelijk is. What more do you need?

Het woord ‘hiv-patiënt’

Veel hart- en suikerpatiënten voelen zich ook kiplekker, kunnen doen en laten wat ze willen, maar maken geen enkel bezwaar tegen het woord patiënt. En daar hebben ze gelijk in. Een patiënt is immers gewoon iemand die medische zorg ontvangt. Maar kennelijk vindt een groep mensen met hiv iets mis met patiënt zijn. In hun visie zijn patiënten onzelfstandige mannen en vrouwen die anders dan anderen worden behandeld. Als patiënt met meer chronische aandoeningen kan ik je vertellen dat daar niets van klopt.

Terecht wil de Hiv Vereniging mensen actief laten nadenken over de taal die ze gebruiken en welke invloed die heeft (of kan hebben) op mensen met hiv. Welnu, het woord patiënt erkent dat we specifieke en geïntegreerde medische zorg nodig hebben. Ook maakt de term duidelijk dat hiv nog altijd een vervelende aandoening is die een levenslange medische behandeling vereist. Daar lijkt me niets stigmatiserends aan. Integendeel: het woord ‘patiënt’ slaat de spijker precies op zijn kop.

Deze column verscheen eerder in de Plus>, het verenigingsblad van de Hiv Vereniging.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *