Lachgas en gezondheidsproblemen

lachgas De afgelopen maanden publiceerden verschillende media berichten waaruit bleek dat het gebruik van lachgas gezondheidsproblemen veroorzaakt. Maar klopt dat wel?

Lachgas is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het is een gas dat onder meer wordt gebruikt in slagroomspuiten en eenvoudig verkrijgbaar is via de detail- en groothandel. Daarnaast kan het gas gebruikt worden als roesmiddel. Het wordt dan via een ballen geïnhaleerd.

Wat lachgas bij mij doet

Het middel (distikstofmonoxide, N2O ), zorgt voor een korte roes. Het effect doet mij nog het meest denken aan dat van poppers: je wordt draaierig, opgewekt, raakt enigszins ontremd en krijgt een warm, behaaglijk gevoel. Helaas houdt dat maar zo’n twee minuten aan waarna je opnieuw kunt beginnen. Persoonlijk was ik er om die reden na een paar keer ook wel klaar mee. Het gevoel duurt me veel te kort waardoor je meer bezig bent met ‘bijnemen’ dan met het hebben van een leuke avond.

Voor- en nadelen

Door het drugsinfoteam worden de volgende gewenste effecten genoemd:

  • je voelt je high;
  • opgewekt; vrolijk en lacherig;
  • geluid klinkt anders en kan in elkaar overlopen;
  • warm gevoel;
  • soms ervaar je gevoelens en gedachtes die eerder onbewust waren.

Als nadelen worden onder meer genoemd:

  • Gebruik van veel lachgas op één gelegenheid (bijvoorbeeld meer dan 10 ballonnen) kan leiden tot hoofdpijn de volgende dag;
  • Tintelingen in handen en voeten, met name bij gebruik van grotere hoeveelheden;
  • Het combineren van lachgas met drugs geeft een grotere kans op een bad trip, of paniekaanval;
  • Als je verkouden bent kan het trommelvlies beschadigen doordat lachgas uitzet in lucht en daardoor extra druk geeft. Dat kan leiden tot oorpijn en gehoorschade.

Doordat men bij flauwvallen de ballon loslaat, is de kans op hersenschade of overlijden door zuurstofgebrek klein. Anders ligt dat voor een aantal effecten die zich pas in een later stadium en/of bij intensief gebruik, voordoen.

lachgas gasDe risico’s

Hoewel lachgas vrij verkrijgbaar is, lijken er wel degelijk serieuze risico’s te kleven aan overmatig gebruik.

Blokkade NMDA-receptor

Lachgas blokkeert bijvoorbeeld de NMDA-receptor. Deze receptor speelt een belangrijke rol bij de rijping van het zenuwstelsel. Zeker omdat het zenuwstelsel (brein, ruggenmerg en perifere zenuwen) nog in ontwikkeling zijn bij jongeren, moet juist deze groep extra voorzichtig zijn bij het gebruik van dit middel.

Overigens speelt de NMDA-receptor een rol in onder meer ruimtelijk inzicht.

Vitamine B12 en lachgas

Een ander probleem is een tekort aan vitamine B12. Het rapport Lach met een luchtje vermeldt dat een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan bij langdurig gebruik. En ook bij 50-100 ballonnen binnen 3 uur of bij dagelijks 10-20 ballonnen gedurende 10 dagen. Dit probleem is mogelijk op te voorkomen door in een vroeg stadium extra vitamine B12 te slikken. Maar dan moet je er dus wel op tijd bij zijn. En bereid zijn bij je huisarts te laten testen hoe het zit met het vitamine B12 in je lijf.

Verslaving aan lachgas

Het is te kort door de bocht om te stellen dat lachgas niet verslavend is. Hoe vaker en hoe meer het wordt gebruikt, hoe vaker gewenning en een onbedwingbare zin om te gebruiken optreden. Verslaving aan dit middel kan dan ook niet worden uitgesloten.

Drie mensen die te laat waren met het verminderen van hun gebruik, moesten met een dwarslaesie worden opgenomen.

Kortom

Lachgas heeft een onschuldig imago, met name omdat het zo makkelijk verkrijgbaar is en er relatief weinig ongelukken mee gebeuren. Toch kan intensief gebruik tot serieuze problemen leiden.

De overheid zou allereerst moeten inzetten op goede voorlichting aan jongeren, afgestemd op de achtergrond en ervaringen met middelengebruik.

Ook onder volwassenen bestaat nog veel onwetendheid over de risico’s van (overmatig) gebruik van lachgas. Daarnaast blijkt het lastig het hardnekkige misverstand de kop in te drukken dat grenzen stellen geen zin heeft. Inmiddels weten we dat kinderen van ouders die het gebruik van alcohol verbieden, later beginnen met drinken. En dat is pure gezondheidswinst.

Er kunnen afspraken gemaakt worden met groothandels en detailhandelaren over de verkoop aan minderjarigen. En tot slot kan handhavend worden opgetreden. Weliswaar is lachgas geen verboden stof, maar zogenaamde kleinhandel (levering van kant-en-klare pakketjes) is verboden, zo stelt het Trimbos Instituut 0p haar factsheet lachgas.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *