Legalisering van xtc een goed plan?

Professor Kees Kramers heeft liever dat zijn kinderen xtc gebruiken dan te veel drinken, maar dat betekent niet dat hij de risico’s van pillengebruik niet ziet, aldus Kramers in een interview met Vice. Hij is vóór legalisering van xtc. Heeft hij daarin gelijk?

Kramers (hoogleraar medicatieveiligheid) geeft twee redenen die pleiten voor legalisering van xtc. Allereerst denkt hij dat het ‘de criminaliteit de wind uit de zeilen neemt’. En ten tweede wijst hij erop dat de gebruiker nu totaal niet weet welke stoffen in zijn pillen zitten. Legalisering zou daaraan een einde maken.

Onbekende stoffen

Om met het tweede punt van Kramers te beginnen: wat hij zegt klopt natuurlijk als een bus. Ik heb nu al jarenlang een vaste dealer die mij op gezette tijden van wat pillen voorziet. Maar een aantal jaar geleden was dat anders. En in die periode heb ik twee keer vervuilde pillen geslikt. Dat wil zeggen: geen idee wat er in zat, maar in ieder geval géén MDMA (de werkzame stof in xtc). Gelukkig is het goed afgelopen en bleven de effecten beperkt tot een avondje hoofdpijn, overgeven en benauwdheid, maar zo’n geintje kan natuurlijk heel anders aflopen. Legalisering zou dit probleem acuut de nek omdraaien.

Criminaliteit

Of legalisering ook een einde zou maken aan de bloeiende loopbanen van xtc-handelaren, waag ik te betwijfelen. Een groot deel van de pillen die in ons land worden geproduceerd, zijn immers bestemd voor het buitenland en ik zie niet in waarom die handel zou opdrogen door xtc te legaliseren. Je neemt criminelen wellicht een beetje wind uit de zeilen, maar ze zorgen er heus wel voor dat hun boot op koers blijft. En dat betekent helaas ook dat het milieu belast zal blijven worden met illegale lozingen van giftige residuen.

Volksgezondheid

Tegenstanders van legalisering van xtc wijzen er steevast op dat het slikken van pillen ongezond is. En dat is waar. Maar dat geldt in nog veel sterkere mate voor alcohol en sigaretten – drugs waarvan de verkoop wél door onze overheid wordt gefaciliteerd. Zo overleden in 2013 in totaal 21.513 mensen door de gevolgen van het gebruik van alcohol en tabak. En 99 mensen stierven aan de gevolgen van illegale drugs. Omgerekend wil dit zeggen dat 97,9% overleed aan roken of alcohol en 2,1% aan middelen als heroïne, cocaïne, XTC, amfetamine en GHB (Bron: Jellinek).

Financieel

The war on drugs kost Nederland jaarlijks miljarden en levert niets op. Of het nou gaat om de jacht op coke of om pillen; de straatprijs voor beide drugs blijft al jaren constant. Voor een pil wordt zo’n vier euro betaald en voor een gram coke tussen de 40 en 50 euro. De constante prijs wijst erop dat de hoeveelheid drugs die in ons land aanwezig zijn, eveneens constant is. En of je het nou leuk vindt of niet, de vraag naar drugs is er altijd geweest en zal altijd blijven. Een substantieel deel van de bevolking zoekt zo nu en dan nou eenmaal naar verdoving. Daarvoor je ogen sluiten is naïef. Beter is het om deze realiteit te aanvaarden en de risico’s voor de gebruiker zo klein mogelijk te houden. En dat doe je dus bijvoorbeeld door xtc te legaliseren.

Ook het argument dat drugsgebruik een aanslag is op de algehele ziektekosten doet tamelijk potsierlijk aan in het licht van alle sigarenwinkels en slijterijen die in Nederland een goede boterham verdienen. Bovendien is het aantal verkeersongelukken dat wordt veroorzaakt door alcoholgebruik een véél grotere aanslag op de maatschappelijke kosten.

Rest de vraag waarom Nederland niet overgaat tot het legaliseren van xtc. Het kan haast niet anders of de redenen daarvoor zijn uitsluitend ideologisch van aard. Weliswaar wapperen de rechtse partijen altijd met Europese verdragen en met afspraken met de VS, maar als puntje bij paaltje komt is legaliseren wel degelijk een optie. Kijk maar naar een land als Uruguay dat zelfstandig besloot cannabis te legaliseren. Geen hond die er wakker van ligt.

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Legalisering van xtc een goed plan?

  1. Pingback:Legalisering van xtc nog ver weg - Joep Heldoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *