Medicinale gebruikers hebben niets aan wietproef

wietproef medicinale wiet

Tien gemeenten zijn uitverkoren om deel te nemen aan de wietproef. Helaas schieten mensen die cannabis gebruiken voor medicinaal gebruik met deze wietproef niets op. Zij blijven in veel gevallen namelijk afhankelijk van thuisteelt. En het verbod daarop blijft voorlopig gehandhaafd.

De prijs van de wiet die in het kader van de wietproef verkocht zal worden, komt te liggen op een bedrag tussen de acht en tien euro per gram. Een bedrag dat voor de meeste medicinale gebruikers niet is op te brengen. Zij gebruiken doorgaans één tot meerdere grammen per dag, zoals de overheid zelf stelt in deze informatiebrochure voor patiënten. Dat komt neer op tenminste 240 euro; kosten die op kunnen lopen tot meer dan 500 euro. Per maand welteverstaan.

Natuurlijk kunnen gebruikers van medicinale cannabis (‘mediwiet’) in Nederland op recept wiet betrekken via hun eigen apotheek. Deze wiet is echter van matige kwaliteit, wordt al geruime tijd niet meer vergoed en kost een kleine zes euro per gram. Nog steeds veel te veel geld voor de meeste mensen, zoals ik al eerder schreef in een artikel over mediwiet en de overheid.

Thuisteelt verboden

De meeste gebruikers van mediwiet rest dus niets anders dan over te gaan op het zelf kweken van hun medicijn. Helaas is dit in Nederland verboden – zelfs als het gaat om minder dan vijf planten voor eigen gebruik. De politie kan op ieder moment je planten in beslag nemen en vernietigen. En in de praktijk gebeurt dat aan de lopende band zoals ook advocaat Veldman stelt in een stuk over de vijf plantenregel.

Wel is het zo dat kwekers die minder dan vijf planten hebben, niet strafrechtelijk vervolgd worden. Maar dat is een veel te kleine pleister op de wonde zodra je je zorgvuldig opgekweekte plantjes en kweekbenodigdheden ziet verdwijnen in een politiebusje.

Wietproef wiet

Wietproef houdt beleidsaanpassing tegen

Thuistelers doen geen vlieg kwaad, maar zien zich geconfronteerd met een onwillige overheid die per se het monopolie wil houden op de kweek en verkoop van cannabis. Onbegrijpelijk, want zeker met de komst van veilige LED-verlichting is het op kleine schaal binnen telen van wiet volstrekt ongevaarlijk. Om over het kweken op je balkon of in de tuin maar te zwijgen. Werkelijk geen hond die er last van heeft.

De wietproef lost voor medicinale gebruikers niets op. Integendeel: het is onwaarschijnlijk dat het huidige beleid zal worden aangepast tijdens de wietproef die vier jaar zal duren. Ik vind dit schandalig, omdat er geen enkel argument te verzinnen valt tegen het voor eigen gebruik op kleine schaal telen van een medicijn. Een medicijn bovendien, dat voor een veel te hoge prijs ook via de apotheek of coffeeshop kan worden verkregen.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *