Meer aandacht voor psychische gezondheid op school

MIND wil dat op alle scholen in Nederland les wordt gegeven over psychische gezondheid. Zo moet voorkomen worden dat jongeren op latere leeftijd aan moeten kloppen bij hulpverleningsinstellingen.

Mijn middelbareschooltijd was verre van gelukkig. Somberheid; angst en eenzaamheid streden, zeker de eerste drie jaar, dikwijls om voorrang. Erover praten deed ik niet. Daar voelde ik me te kwetsbaar en onzeker voor. Met mijn geestelijke gezondheid kwam het dan ook niet vanzelf in orde en het heeft me later in mijn leven bloed, zweet en tranen gekost om er wat van te maken.

Verplichte lessen

Naar nu blijkt hebben steeds meer jongeren last van psychische problemen. Zo kampt meer dan 50% van de jongeren meer dan eens per week met lichamelijke klachten die een psychische oorzaak hebben. Het is dan ook niet voor niets dat MIND nu, in december 2018, aan de belt trekt en pleit voor verplichte lessen over psychische gezondheid op alle scholen – van lagere school tot universiteit. Het ministerie van onderwijs vindt dit onnodig; er zou reeds genoeg aandacht zijn op scholen voor psychische problemen.

Het ministerie van onderwijs heeft deels een punt: er wordt in de verplichte lessen burgerschap al gesproken over psychische gezondheid. Maar het punt hierbij is dat scholen deze lessen inhoudelijk en kwantitatief zelf mogen invullen. Zo kan het gebeuren dat op sommige scholen slechts één uur aandacht aan psychische problemen wordt geschonken. Gedurende de hele opleiding welteverstaan. Volgens MIND wordt het tijd dat dit verbetert en dat scholen structureel aandacht schenken aan het onderwerp.

Praten helpt

Ik ben ervan overtuigd dat het mij geholpen zou hebben als er op school gesproken zou zijn over psychische klachten. Dikke kans dat mijn somberheid dan niet de kans had gekregen zich te ontwikkelen tot de depressieve klachten waarmee ik nog steeds kamp. Op tijd erover praten is namelijk de beste remedie tegen het ontstaan van serieuze psychische kwalen.

Het Ministerie van Onderwijs lijkt het hiermee eens lijkt te zijn. Niet voor niets immers, startte begin 2018 de campagne ‘Hey! Het is oké’. Deze campagne richt zich speciaal op jongeren en jonge vrouwen en moet duidelijk maken dat het belangrijk is om over depressieve gevoelens te spreken. Juist daarom verbaast het mij dat het ministerie niet op voorhand positief lijkt te staan tegenover het initiatief van MIND.

Het is belangrijk dat de preventie van psychische klachten verder wordt geoptimaliseerd. Niet alleen scheelt dat een hoop persoonlijke ellende; ook financieel is dit de moeite waard. Tijdig ingrijpen voorkomt dat mensen op latere leeftijd in hun privésituatie en op het werk uitvallen en een beroep moeten doen op kostbare geestelijke gezondheidszorg.

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *