Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken leunt op homeopathie

De website van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) leunt bijna volledig op de homeopathie. Voor informatie over vaccinaties wordt vrijwel steeds verwezen naar kwakzalvers.

De NVKP doet het ontegenzeggelijk goed in de media. Te pas en te onpas krijgt de vereniging een podium aangeboden op radio en televisie. En ook online staat deze club zijn mannetje met een website die een gedegen, wetenschappelijke indruk weet te maken. Knap voor een vereniging die leunt op kwakzalvers avant la lettre.

Homeopathie wat de klok slaat

Ik heb de proef op de som genomen. Op de website van de NVKP staat een lijst met behandelaars waarnaar de vereniging verwijst voor meer informatie over vaccinaties en het ‘behandelen van vaccinatieschade’ – het staat er echt. Maar liefst alle negen behandelaars blijken homeopaat te zijn, waarvan acht klassiek homeopaat. En binnen een straal van 100 kilometer is het van hetzelfde laken en pak. Het is niets dan (klassieke) homeopathie wat de klok slaat, met zo hier en daar een natuurgeneeskundig sausje.

Inmiddels weet ieder weldenkend mens dat homeopathie kwakzalverij is. Het ontbreekt ten ene male aan elke vorm van bewijs dat homeopathie helend werkt. Sterker nog: de hele methode is op wetenschappelijk drijfzand gebouwd. Het is dan ook niet voor niets dat homeopathische middeltjes het predikaat ‘geneesmiddel’ niet mogen voeren. Onafhankelijk onderzoek wijst steeds opnieuw uit dat homeopathie geen effect heeft. Wetenschappers die wel een effect vinden, schrijven dit telkens toe aan een placebo-effect.

Voor wie nog twijfelt over het nut van homeopathie: elders op deze website vind je de uitkomsten van een onderzoek naar kanker en homeopathie.

Wikipedia homeopathieWikipedia

Aan mensen die goedwillende ouders voor informatie over een belangrijk onderwerp als vaccineren verwijzen naar homeopaten, zit op z’n zachtst gezegd een steekje los. Evenals aan de groep hoogopgeleide ouders die geloven in de werkwijze van deze lieden. Het enige dat zij hoeven te doen is ‘homeopathie’ in te tikken op Google en de verwijzing op Wikipedia te lezen. Een kind kan de was doen zou je denken, maar niets blijkt minder waar. Met name hoger opgeleiden en in het bijzonder HBO-opgeleide vrouwen, zijn geneigd te vertrouwen op alternatieve behandeingen zoals homeopathie.

Gevaarlijk

Door verontruste ouders te verwijzen naar homeopaten en natuurgeneeskundigen, maakt de NVKP zich in feite schuldig aan misleiding. Ouders worden door de NVKP niet verwezen naar objectieve, volgens de huidige wetenschappelijke maatstaven werkende artsen, maar naar kruidenvrouwtjes en – mannetjes die er bedenkelijke opvattingen over de werking van homeopathie op nahouden. En dat is zorgelijk.

Door zoekende ouders stelselmatig te verwijzen naar homeopaten, krijgen deze ouders niet de juiste voorlichting over vaccinaties – laat staan over zogenaamde ‘vaccinatieschade’. Dit is gevaarlijk omdat ouders op basis van onjuiste informatie kunnen besluiten hun kind niet te vaccineren. Daardoor lopen niet alleen deze hun kinderen gevaar, maar ook andere kinderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zeer jonge kinderen die nog niet gevaccineerd kunnen worden. Of aan kinderen bij wie dit om gezondheidsredenen niet mogelijk is. Het is bijzonder kwalijk dat al deze kinderen, met dank aan de NVKP en hun homeopathische vrienden, het gevaar lopen op een (potentieel) ernstige infectieziekte als de mazelen.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *