Negatieve emoties online delen heeft positieve effecten

Negatieve emoties

Negatieve emoties worden door jongeren veel gedeeld via social media. Vrienden uit hun sociale netwerken geven hier vervolgens feedback op. Communicatiewetenschapper Carmina Rodríguez Hidalgo onderzocht dit proces en vond positieve effecten.

Mensen creëren graag verbondenheid door het delen van hun emoties. Dat doen we al eeuwen. Maar hoe zit dat met het delen van onze emoties via social media? Wat zijn de effecten van dit delen, wat gebeurt er tijdens het proces van posts plaatsen en daar feedback op krijgen?

Onderzoek naar het delen van negatieve emoties

Hidalgo onderzocht specifiek het delen van negatieve emoties (zoals woede en verdriet) door jongeren van 18 tot 22 jaar. Hidalgo keek hierbij naar de platforms WhatsApp, Facebook, Instagram en YouTube en onderzocht zowel het delen van emoties als het geven van online feedback.

Resultaten van de experimenten

De experimenten tonen aan dat de deelnemers beter in staat bleken hun negatieve emoties te reguleren na het ontvangen van behulpzame feedback. Zo onderzocht Hidalgo in Chili het moment dat scholieren daar verplicht een toets moeten afleggen die bepaalt naar welk vervolgonderwijs ze mogen – een belangrijk en potentieel stressvol moment. De scholieren rapporteerden, zelfs nog weken daarna, een vermindering van stressgevoelens na het online delen en feedback ontvangen. Tegelijkertijd meldden ze een toename van stress na face-to-face contact, vooral vlak na het maken van de toets.

Verklaring voor de positieve effecten

De verklaring voor de positieve effecten, ligt volgens Hidalgo in een combinatie van de focus en de duur van het online delen en feedback geven. In face-To-face contacten vinden we het lastig om op negatieve emoties te reageren. Er is dan immers meer sociale druk en afleiding. Online kunnen vrienden uit een sociaal netwerk zich beter op de betreffende emotie richten. Ook krijgen ze meer informatie over de oorzaak en kunnen daardoor betere feedback geven. Vervolgens kunnen vrienden deze feedback langduriger blijven geven doordat het eenvoudig is elkaar op social media te treffen.

Hoe het positieve effect te versterken?

Hidalgo geeft een drietal adviezen:

  • Beschrijf je complete emotionele ervaring, dit vergroot de kans op effectieve feedback;
  • Stem feedback af op de behoefte van de deler. Heeft iemand bijvoorbeeld behoefte aan informatie of juist aan genegenheid?
  • Geef ondersteunende feedback gedurende het hele traject van een gebeurtenis.

Voor iedereen?

Dit onderzoek heeft zich toegespitst op jongvolwassenen. De vraag is natuurlijk of deze studie één op één toepasbaar is op andere groepen mensen. Ik denk het niet. Immers: het kan heel goed zo zijn dat ouderen minder open staan voor social media waardoor ze minder van de positieve effecten profiteren. Maar goed, baat het niet dan schaadt het niet. Dus mocht je weer eens boos of verdrietig zijn? Geef er uiting aan op Facebook of Whatsapp.

Bron: UvA

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Negatieve emoties online delen heeft positieve effecten

  1. Pingback:Chronische pijn? Gebruik Pinterest. - Joep Heldoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *