Oxycodon: kans op verslaving

Minister Bruins is ongerust over het toegenomen gebruik van de sterke pijnstiller oxycodon. Uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) blijkt dat het aantal mensen met een overdosis in korte tijd sterk is gestegen. Patiënten met een overdosis kunnen in coma raken of met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis belanden.

Eerder dit jaar bleek al dat de morfineachtige, verslavende pijnstiller, die alleen op recept verkrijgbaar is, steeds vaker wordt voorgeschreven. Het aantal gebruikers is in zes jaar tijd verdrievoudigd tot 439.000 per jaar. Mensen die met het middel stoppen kunnen ernstige afkickverschijnselen krijgen (Bron: NOS).

Mijn eigen ervaring

Zelf heb ik enkele keren oxycodon geslikt na een operatie. Ik moet je zeggen dat ik er niet blij van werd. Ik kreeg last van slaapverlamming en een aanhoudend gevoel van een lange glijbaan te glijden in een soort van niets. Misschien ligt het niet aan het middel, maar reageer ik er toevallig slecht op. Maar hoe dan ook ben ik zeer terughoudend wat betreft het gebruik van oxycodon.

Kortdurend gebruik

De minister geeft naar aanleiding van Kamervragen aan dat bij kortdurend gebruik (enkele dagen) de kans op verslaving aan Oxycodon gering is. Bij langer of ander gebruik bestaat dat risico wel. Bruins vindt het terecht dat patiënten daarop gewezen worden. ‘Daarin hebben alle zorgverleners een verantwoordelijkheid.’

Het getal van 1,3 miljoen gebruikers van oxycodon is de minister niet bekend. Wel weet hij dat er ook ‘gebruikers zijn die via andere kanalen zoals internet aan opioïden komen. De omvang daarvan is echter niet bekend. Het Trimbos Instituut geeft aan dat in het algemeen van middelen met een verslavingsrisico bekend is dat van de mensen die zelfstandig gaan gebruiken 10 tot 20% in de problemen kan komen. Echter, dit betreft gebruik van middelen buiten de bescherming van de medische context’.

Oppassen geblazen

Het is duidelijk: de kans op verslaving aan dit middel is bij gebruik langer dan enkele dagen zonder meer reëel. Realiseer je dit voordat je aan een behandeling met oxycodon begint. En sla geen morfineachtige preparaten aan op Internet.

Tot slot nog een tip. Als je oxycodon gebruikt, stel jezelf dan de vraag waarom je gebruikt. Is het echt tegen de pijn, dan is dat natuurlijk een (vervelend) gegeven. Maar gebruik je om andere redenen, dan is de kans aanwezig dat je verslaafd bent. Lukt het je niet zelfstandig te stoppen terwijl je geen (ernstige) pijn meer hebt? Neem dan contact op met je huisarts.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *