Pedofielen verdienen steun

Pedofilie maakt eenzaam en het stigma dat pedofielen aankleeft is extreem sterk en verhindert elke vorm van emancipatie. Een groot onrecht in onze samenleving.

Als er één groep is die door de samenleving wordt uitgekotst, zijn het wel de mannen (naar schatting is tenminste negentig procent van de pedofielen man) die erotische gevoelens koesteren voor kinderen. Naar schatting één tot drie procent van alle mannen heeft zo’n seksuele voorkeur voor kinderen of jongeren die nog niet geslachtsrijp zijn. Dat zijn tussen de 85000 en 255000 Nederlandse pedofielen.

Pedofielen hebben recht op een normaal leven

De maatschappij maakt ten onrechte nauwelijks onderscheid tussen pedofielen en mensen die kinderen misbruiken. En dat terwijl een grote groep (naar schatting: een flinke meerderheid) pedofielen kiest voor een leven zonder seks met kinderen en dus niet strafbaar is.

Niet alleen misbruiken veel pedofielen geen kinderen; ook zijn veel kindermisbruikers geen pedofiel. Marc Dutroux, bijvoorbeeld, was een heteroseksuele kindermisbruiker. En dan is er ook nog een groep die eenmalig een delict heeft gepleegd, maar niet recidiveert.

Veel pedofielen doen geen vlieg kwaad en geen enkele pedofiel kan iets veranderen aan zijn geaardheid. Je valt op wie je valt en daar moet je het maar mee doen. Daarom wordt het tijd dat we normaal met pedofielen omgaan zodat zij zich op een veilige manier kunnen openbaren als pedofiel.

Pedofilie: minderheidsstress

Pedofilie stigmaAlle seksuele minderheden hebben te maken met minderheidsstress; stress door vooroordelen, afwijzing en het opgroeien in een heteronormatieve omgeving. Maar het stigma dat pedofilie aankleeft is ongekend groot en de impact ervan op het leven van pedofielen ongeëvenaard. Van jongs af aan krijgen zij, zoals alle kinderen, maar één boodschap mee: pedofielen zijn slechte, vieze mensen. Niet voor niets ontbreekt het pedofiele jongeren aan rolmodellen. Geen pedofiel immers, die in het huidige maatschappelijke klimaat uit de kast durft te komen. Dus al wat jonge en oudere pedofielen rest, is leven met een groot geheim.

De gevolgen daarvan zijn desastreus. Het leven met een geheim heeft gevolgen voor de relaties die je aangaat; je authenticiteit; je welbevinden en je lichamelijke gesteldheid. Leven met een groot geheim is kort gezegd slecht voor je psychische én fysieke gezondheid. Zéker als het geheim mensen in verre gaande mate bezighoudt – hetgeen bij veel pedofielen het geval zal zijn. Immers: seks houdt iedereen bezig, van jong tot oud.

Geef pedofielen de kans zich te emanciperen

Dat emancipatie van pedofielen goed is voor pedofielen, behoeft nauwelijks toelichting. Er bestaan maar weinig ‘blije pedo’s. Twee derde krijgt te maken met een stemmingsstoornis, op de voet gevolgd door angststoornissen. En maar liefst 93% heeft tenminste één andere psychiatrische stoornis. Pedofiel zijn is geen keuze, maar een noodlot. En alleen voortdurende educatie kan afbreuk doen aan de extreem negatieve houding die veel Nederlanders hebben ten aanzien van pedofilie.

Pedofielen hebben nauwelijks de kans zich tegen alle agressie en doodzwijgen te verweren. Het ontbreekt hen onder meer aan verenigingen en netwerken die opkomen voor hun belangen. Vrijwel niemand wil zich met pedofilie associëren en de onderlinge communicatie tussen pedofielen vindt voornamelijk anoniem en online plaats – en is daardoor veelal vluchtig. Voor emancipatie, echter,  is open contact tussen pedofielen noodzakelijk. Samen sta je immers sterker dan alleen.

Pedofilie en de inclusieve samenleving

In een inclusieve samenleving kan iedereen zelfstandig wonen en onderwijs volgen; voelt iedereen zich welkom als consument; heeft iedereen gelijke kansen als werknemer of als ondernemer; heeft iedereen toegang tot informatie en financiering en zijn openbare gebouwen en openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk.

Er is geen zinnig argument te verzinnen om pedofielen te beletten deel uit te maken van deze inclusieve samenleving. Natuurlijk, seksueel misbruik van kinderen verdient strafrechtelijke vervolging. Maar mensen beoordeel je op hun daden en niet op hun voorkeuren. Het zal mij een zorg zijn of mijn buurman een voorkeur heeft voor het onthoofden van homo’s. Hij mag daar wat mij betreft over fantaseren wat hij wil, zolang hij de daad maar niet bij het woord voegt. Pedofilie is een gevoel. En geen daad.

De enige manier om pedofilie van het stigma te ontdoen, is het voortdurend informeren van het grote publiek. Dat kan alleen als pedofielen zichtbaar zijn. Zij moeten zich dan ook weerbaar genoeg voelen om zich in het openbaar als pedofiel te uiten. Dan zal duidelijk worden dat pedofielen mensen zijn als jij en ik. Maar dan behept met een uitermate lastige seksuele voorkeur.

 

Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

10 reacties op Pedofielen verdienen steun

 1. Peet Ketelaars zeggen:

  Goed en genuanceerd verhaal wat ik volledig kan onderschrijven vanuit mijn dagelijkse praktijk als behandelaar van cliënten met pedofiele gevoelens. “je zult er maar mee belast zijn in ons huidige klimaat ” en helaas is het maatschappelijke en politieke debat hierover ver te zoeken. Zondebokken creëren is vele malen gemakkelijker dan ervoor gaan staan!

 2. Kristianus zeggen:

  Complimenten, Joep !

 3. Freek zeggen:

  Beste Joep,

  Dankjewel voor dit artikel! De pijn die ik als pedofiel ervaar is enorm zwaar. Verdriet vanwege diepe eenzaamheid en het nooit zullen hebben van een partner, hieronder lijd ik echt.

  Dit artikel is een stap richting emancipatie van mij als pedofiel. Ga zo door en wie weer mag ik je een keer echt ontmoeten 😉

  • Joep H zeggen:

   Dank voor het compliment, Freek! Ik kan me zeer goed voorstellen dat je lijd onder hetgeen je nu eenmaal bent. Het zou al helpen als pedofielen tenminste een belangenvereniging zouden hebben. En daar gaat mijn volgende artikel dan ook over – dat overigens nog niet geschreven is.

 4. Pingback:De seksrobot: een goede oplossing voor pedofielen?

 5. Pingback:COC laat pedofielen in de kou staan. - Joep Heldoorn

 6. Pingback:LHBT-discriminatie: niet expliciet in de Grondwet - Joep Heldoorn

 7. Pingback:Roze Racisme - Ron van Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *