Psychische stoornissen: de meeste ziektelast

In ons land blijkt de meeste ziektelast te worden veroorzaakt door psychische stoornissen. Dit probleem lijkt alleen maar verder toe te nemen. Niettemin ontbreekt het vooralsnog aan goede preventieve maatregelen. Er is dringend behoefte aan meer kennis op dit gebied.

In het eind augustus gepubliceerde rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) Van verschil naar potentieel. Een realistisch perspectief op de sociaaleconomische gezondheidsverschillen staat het nog eens glashelder opgetekend. Op het gebied van psychische problematiek zullen de problemen in ons land eerder groeien dan afnemen. Vooral doordat de psychische druk op jongeren lijkt toe te nemen met mogelijke gevolgen voor de psychische gezondheid.

Groot gezondheidspotentieel

De WRR wil psychische problematiek een hoge prioriteit geven. ‘Hier ligt een groot gezondheidspotentieel, vanwege de ernst van de ziektelast, de cumulatieve effecten en de druk op lage ses-groepen (lage sociaal economische status groepen). Op het punt van beïnvloedbaarheid en preventie van psychische problemen is echter nog minder kennis voorhanden dan op de ‘klassieke’ problemen zoals de aanpak van roken en overmatig alcoholgebruik’, aldus de WRR in haar rapport.

Psychische stoornissen: depressie en angstklachten

Als we kijken naar ziektelast per aandoening, blijken psychische stoornissen met 22% verantwoordelijk te zijn voor de grootste ziektelast. Binnen deze hoofdgroep zijn depressie– en angstklachten de aandoeningen met de grootste ziektelast. Ook bij psychische klachten zien we aanzienlijke verschillen naar opleidingsniveau, waarbij lage ses-groepen over de gehele linie zwaarder worden getroffen (Bron: RIVM).

Percentage personen met depressie en/of angstklachten (12 jaar en ouder), 2013. Bron: WRR Psychische stoornissen

Percentage personen met depressie en/of angstklachten (12 jaar en ouder), 2013. Bron: Van verschil naar potentieel. Een realistisch perspectief op de sociaaleconomische gezondheidsverschillen – WRR

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Psychische stoornissen: de meeste ziektelast

  1. Pingback:Tien vragen over Viagra en erectiestoornissen. - Joep Heldoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *