Seksrobots: meerwaarde of rampspoed?

Onderzoek naar seksrobotsSeksrobots zijn al sinds 2017 op de markt. Maar het ontbreekt aan onderzoek naar de effecten van deze robots. Dat laatste stellen twee Britse onderzoekers.

Het lijkt zo mooi: seksrobots waarmee je de liefde bedrijft en die tegelijkertijd bijdragen aan het terugdringen van negatieve fenomenen zoals zedendelicten, sekstoerisme en mensenhandel. Ook zouden robots het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen en vreemdgaan kunnen terugdringen. Simpelweg door sekswerkers te vervangen door robots, aldus de producenten van seksrobots.

Tegenstanders stellen dat de seksrobots er juist voor kunnen zorgen dat ook mensen gezien worden als (seks)object waarmee je van alles kunt doen. En bovendien lijkt het niet in het belang van sekswerkers om hen te vervangen door robots.

 

Veel vraag naar seksrobots

Seksrobots zijn inmiddels op de markt. In sommige bordelen in Barcelona en Dortmund zijn ze zelfs al te huur.

Robot intimiteitTen minste vier bedrijven verkopen inmiddels seksrobots. Klanten moeten hiervoor flink betalen. De bedragen lopen op tot zo’n 17.000 dollar. Daarvoor krijgen ze wel wat terug. Volgens de Britse onderzoekers gaat het om realistische mannequins, van diverse leeftijden. De robots zijn oraal, vaginaal en anaal te gebruiken en verschillen in uiterlijk en textuur (materiaal, bewerking enzovoort).

Productontwikkelaars zijn al een paar stappen verder. Het wachten is op de eerste robot die daadwerkelijk leert van de interactie met mensen. Deze robot zal zoveel mogelijk informatie willen verzamelen en integreren in het contact met de consument. Op die manier beginnen zich langzaam de contouren te vormen van seksrobots die steeds minder goed van echte mensen zijn te onderscheiden.Dat er veel vraag zal zijn naar dit soort robots leidt weinig twijfel. Een tweetal onderzoeken laat zien dat tussen 40% van de mannen zichzelf binnen nu en vijf jaar een seksrobot ziet aanschaffen. En een veel groter onderzoek onder 2000 Amerikaanse mannen en vrouwen laat zien dat 49% van de mannen open staat voor een vrijpartij met een seksrobot.

SeksrobotOnderzoek naar seksrobots

Chantal Cox-George en Susan Bewley, twee Britse onderzoekers, pleiten voor meer onderzoek naar het effect van deze robots op menselijk gedrag. Na honderden onderzoeken over robots en gezondheid doorgeploegd te hebben, concluderen zij dat het vooralsnog ontbreekt aan bewijs voor de stelling dat seksrobots goed zijn voor de mens.

 

Afbreukrisico

Oliver Bendel is een Zwitserse wetenschapper gespecialiseerd in de ethische aspecten van techniek. Hij stelt dat veel universiteiten weinig interesse hebben in onderzoek naar seks met robots. Het afbreukrisico blijkt groot. “Het is een riskant onderwerp voor wetenschappers.” In theorie zijn we een verlichte samenleving. In de praktijk blijkt het moeilijk om serieus onderzoek te doen naar naar de effecten van deze robots.

Wellicht heeft Brendel gelijk, maar dat neemt niet weg dat onderzoek naar de effecten van seksrobot hoog op de agenda van psychologen en seksuologen zou moeten staan. Er zijn namelijk ook wetenschappers die waarschuwen voor ongewenste effecten op mensen.

Nadelen van seksrobots

Door de robots is seks zonder het idee te moeten presteren, binnen ieders handbereik gekomen. Robots klagen immers niet als je te snel of in het geheel niet klaarkomt. Ook zitten ze er niet mee als de man geen erectie kan krijgen of deze verliest gedurende de seks.

Interactie mens robotHet is de vraag welke gevolgen deze vorm van seks heeft voor menselijke eigenschappen als empathie, het kunnen beleven van intimiteit en het aangaan van menselijke relaties. Ook hier is behoefte aan meer onderzoek. We weten niet of seksrobots behoeften aan intimiteit en een partner kunnen vervullen, of dat ze deze behoeften juist versterken.

“Mensen met seksuele disfuncties die overgaan op seks met een robot, raken misschien juist extra geïsoleerd”, zegt Frederica Facchin. Deze Italiaanse wetenschapper heeft meerdere publicaties op haar naam heeft staan over het gebruik van seksrobots voor therapeutische doeleinden. “Seksuele disfuncties zijn het gevolg van een complex samenspel tussen biologische, socioculturele en psychologische factoren”. Zij noemt het gebruik van de robots dan ook ‘substituut bevrediging’.

Seksrobots en pedofilie

En kunnen seksrobots een rol spelen in de behandeling van pedofielen en zedendelinquenten? Producenten beweren van wel. Een fabrikant die levensechte kinderpoppen maakt, claimt dat ze mensen helpen ‘hun donkerste verlangens een andere richting op te sturen’. Maar goed, laten we niet vergeten dat producenten belang hebben bij een eventuele therapeutische werking. Dat zou de verkoopcijfers alleen maar verder opstuwen. Niet alleen omdat zorgverleners ze dan zouden kunnen voorschrijven, maar ook omdat een therapeutische werking bijdraagt aan de normalisering van robots voor de seks.

Anderen zeggen weer dat de robsexrobots zedendelictenotten seksueel afwijkend gedrag normaliseren en zo juist bijdragen aan seksueel geweld. Frederica Facchin pleit dan ook voor meer aandacht voor dit soort vragen. Ook Cox-George en Bewley stellen dat maatschappelijke normen onder invloed van robots kunnen veranderen. Maar in tegenstelling tot Facchin, zijn zij er niet van overtuigd dat dit verkeerd zal uitpakken.

Speculaties over seksrobots

De poppen hebben perfecte lichaamsvormen waardoor het zelfvertrouwen en zelfbeeld van de consument kan worden aangetast. Daarnaast zouden ze ervoor kunnen zorgen dat grenzen vervagen. Bijvoorbeeld tussen wat wel en niet geoorloofd is. Denk hierbij aan zaken als onvrijwillige seks en verkrachting. Anderzijds is de kans reëel dat de robots wél een therapeutische waarde hebben. In dat geval zouden ze ingezet kunnen worden om geweld en grensoverschrijdend seksueel gedrag te voorkómen.

“Feiten worden gecreëerd in bordelen en thuis.”

Bendel en zijn collega’s onderzoeken of seksrobots verder vermenselijkt moeten worden. De robots lijken voor hem een gegeven. “Feiten worden gecreëerd in bordelen en thuis”, zo zegt hij. “Er is een realiteit aan het ontstaan waar we niets vanaf weten. Dat moet veranderen.” En daarin heeft hij gelijk. Want op dit moment berusten de argumenten van voor- en tegenstanders puur en alleen op speculatie.

Bronnen: Reuters en BMJ Sexual & Reproductive Health en Futurism.

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Seksrobots: meerwaarde of rampspoed?

  1. Pingback:De seksrobot: een goede oplossing voor pedofielen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *